1- داده های اندازه گیری شده
- قابل تعدیل: یک متغیر اندازه گیری شده زمانی قابل تعدیل است که مقادیر آنها می تواند تحت نظر مدل موازنه جرم به صورت بهینه اصلاح شود (افزونه[2]) که اصطلاحأ افزونگی داده ها نامیده می شود.
- داده تعیین شده (غیر قابل تعدیل مثلأ توسط سیستمهای توزین و…): زمانی که از قبل دبی جریانها اندازه گیری شده باشد و به وسیله روش تلفیق داده ها امکان اصلاح ندارند.
2- داده های اندازه گیری نشده
- داده قابل مشاهده[3]: یک داده زمانی قابل مشاهده است که بتواند با بهره گرفتن از مدل موازنه جرم و مقادیر اندازه گیری شده در حالت پایدار، تخمین زده شود.
- داده غیر قابل مشاهده[4]: یک داده زمانی غیر قابل مشاهده است که با بهره گرفتن از داده های اندازه گیری شده موجود و معادلات موازنه جرم در حالت پایدار، نتواند تخمین زده شود.
1- معادله (شروط مساوی)
- بقای جامد: با توجه به اینکه این شرط، به صورت حاصلضرب ماتریس ارتباط[10] گره و جریان، در ماتریس تناژهای جامد که یک متغیر محسوب می شود، نوشته می شود، خطی میباشد.
- بقای فلز: به صورت حاصلضرب ماتریس ضرایب در ماتریس تناژها و عیارها (هر دو متغیر) نوشته می شود و بنابراین دو خطی محسوب می شود.
مسئله، زمانی دو خطی است که همزمان از دو متغیر تناژ جامد و عیار در تابع شرط به صورت حاصلضرب دو متغیر، استفاده شود. بنابراین روش دو خطی یک نوع روش غیرخطی نیز محسوب می شود و زمانی غیرخطی است که شروط نامساوی یا نامعادلات در مسئله وجود داشته باشند]2[.
در این تحقیق، روشهای مورد استفاده برای سازگارکردن داده های اندازه گیری شده در حالت پایا و به روش غیرخطی عبارتند از: روشهای تحلیلی، کلاسیک، فرا ابتکاری (الگوریتم ژنتیک و روش ترکیبی). هر کدام از این روشها، شروطی برای حل مسئله به روش عددی در نظر گرفته و سعی در کمینه کردن تابع مجموع مربعات یا تابع هدف[12] و مینیمم کردن خطای برقراری شروط[13] به منظور سازگارکردن داده ها یا خطایی که به ازای آن شروط در حل مسئله کمینهسازی برقرار میشوند، را دارند. در مرحله بعد با در نظر گرفتن داده های اندازه گیری نشده، سازگارکردن داده ها با بهره گرفتن از روشهای دو خطی کرو، ماتریس پروژکشن و سیمپسون[14] انجام می شود. لازم به ذکر است که روش کرو و سیمپسون با بهره گرفتن از خطی سازی مناسب، مسئله را حل می کنند.
به منظور بررسی میزان حساسیت موازنه جرم به داده ها با توجه به محتوای اطلاعاتی آنها، انواعی از آنالیز حساسیت داده های سازگار شده با بهره گرفتن از مقدار تصحیح استاندارد شده داده ها و میزان اریب بودن و انحراف داده ها از حالت استاندارد]1[، نیز در این فصل معرفی شده است. همچنین در این فصل روش واریوگرام به منظور تعیین تعداد جزء نمونههای لازم در قسمت های مختلف مدارهای فرآوری، با در نظر گرفتن سطح اطمینان مهندسی و تعیین خطای روشهای نمونه برداری مختلف، اعم از سیستماتیک، ردیفی تصادفی و تصادفی]3[، معرفی شده و در پایان مثالهایی ارائه شده است.
برای کنترل عملیات و تنظیم آن در یک کارخانه کانهآرایی و به منظور دستیابی به شرایط مناسب، لازم است بار موجود در مسیرهای مختلف کارخانه، طبق برنامه از نظر
خرید اینترنتی فایل کامل :
کیفی و کمی تحت بررسی قرار گیرد. این امر مستلزم در اختیار داشتن نمونههایی است که معرف بار موجود در آن مسیرها باشند ]1[. در تمامی کارخانههای فرآوری مواد معدنی، نمونهبرداری صحیح از جریانهای مختلف کارخانه، راهی متداول و شناخته شده برای آگاهی از نحوه توزیع و کیفیت مواد معدنی، در بخشهای مختلف کارخانه است و معمولاً اطلاعات و داده های بدست آمده از نمونهبرداری، مبنای هر گونه تصمیم گیری و اقدامات بعدی برای افزایش بهرهوری و کارآیی کارخانه میباشد. لذا موفقیت عملیاتهایی از قبیل مدلسازی، کنترل، عیبیابی، بهینهسازی و ….، به طور مستقیم به چگونگی نمونه برداری و سطح اطمینان داده های بدست آمده از عملیات نمونه برداری بستگی دارد. بنابراین در اجرای هر نوع نمونه گیری از کارخانههای کانهآرایی، باید ضمن آگاهی از انواع مختلف خطاهای نمونه برداری که ممکن است در مراحل مختلف و به دلایل متفاوت بروز کند، دقت شود تا حتیالامکان از بروز خطای فاحش[15] جلوگیری شود، تا اطلاعات حاصله دارای صحت کافی باشند و بتوان با اطمینان بر اساس آنها تصمیمهای لازم را اتخاذ نمود ]1[.
با پیشرفت روشهای کامپیوتری و ابزارهای نمونهبرداری و اندازه گیری در اکثر کارخانههای فرآوری مواد معدنی، معمولاً حجم زیادی از داده ها در هر شیفت جمعآوری میشوند. برای استفاده بهینه از این اندازه گیریها، لازم است تا یک سری روشهای ریاضی و آماری، به کار گرفته شوند تا علاوه بر تصحیح مقادیر اندازه گیری شده، متغیرهای اندازه گیری نشده نیز از طریق مقادیر اندازه گیری شده، تخمین زده شوند؛ به عبارت دیگر، در این روشها داده هایی که از منابع مختلف (آزمایشگاه، سیستمهای اندازه گیری برخط[16] یا دستی[17]) حاصل میشوند، پردازش شده و به اطلاعات با اعتبار بیشتر، تبدیل میشوند. از این اطلاعات میتوان به منظور مدیریت بهتر کارخانه، کنترل و بهینهسازی عملیات، مدلسازی فرایندها، بررسی عملکرد تجهیزات مختلف، تعمیر حسگرهای اندازه گیری و بسیاری از عملیات دیگر استفاده نمود ]1[. مهمترین ویژگی داده های اندازه گیری شده از یک مدار فرآوری مواد معدنی، موازنه بودن آنها است؛ ولی اغلب به دلایل مختلف، از جمله، عدم پایداری[18] سیستم، هنگام نمونهبرداری، وجود خطا در مراحل مختلف نمونه برداری، آماده سازی و آنالیز نمونهها، این امر حاصل نمی شود. در یک روش موازنهی جرم جامع، ابتدا با توجه به متغیرهای اندازه گیری شده و قیدهای بقای جرم، متغیرها، طبقه بندی شده و مسئله به چند مسئله کوچکتر افراز می شود. سپس خطاهای سیستماتیک که روشهای آماری تصحیح داده ها را بی اعتبار میسازند، مشخص شده و داده های دارای این نوع خطا، مورد بازبینی مجدد قرار گرفته و یا از مجموعه داده های دخیل در موازنهی جرم، حذف میشوند. در نتیجه، مقادیر اندازه گیری شده، تصحیح و متغیرهای اندازه گیری نشدهی تناژ و عیار، تخمین زده میشوند ]1[.
کارخانه فراوری مواد معدنی از تعداد زیادی واحدهای به هم پیوسته در شبکه پیچیدهای از جریانها تشکیل شده است. در این کارخانهها، اندازه گیریهای دبی جرمی جریان مواد و کسرهای جرمی انواع گونه ها، معمولاً به منظور کنترل و ارزیابی عملکرد فرایند انجام می شود. انتظار میرود این اندازه گیریها، معادلات قید بقای جرم، در حالت پایدار فرایند را ارضا نمایند ]4[. با این حال، به دلیل وجود خطاهای تصادفی یا سیستماتیک در دادههای فرایند، این قیود به طور کامل برآورده نمیشوند. سازگار کردن داده ها یک تکنیک شناخته شده است که با توجه به موازنه مواد و انرژی و از طریق برآورد متغیرهای اندازه گیری نشده، تخمینهایی را ارائه می کند ]5و6[.